Machine stagnatie

Wat maar weinig bekend is, is dat deze indirecte ordertijd soms tot wel 50% van een order kan zijn. Bij veel nieuwe installaties van Timbird zien we deze cijfers. We zien bij het gebruik van Timbird snel verbeteringen in de indirecte ordertijd. 10% verbetering is in geld snel een besparing van meer dan € 500,= per dag per machine!

Belangrijk is natuurlijk om een goede analyse te kunnen maken van dit ‘verlies’. Daarbij is de totale indirecte ordertijd van belang, maar zeker ook de onderverdeling in de oorzaken. Timbird heeft hiervoor een slimme oplossing.

Meten van de indirecte ordertijd

Timbird kent een slimme ‘automatische stagnatie analyse’. Binnen de instellingen van een machine kan een tijd worden opgegeven waar na stilstand de stagnatie vraag aan de operator gesteld kan worden. Zodra de stagnatie vraag gesteld wordt zal de machine geblokkeerd worden voor bewerking. Hierdoor is de operator verplicht de vraag te beantwoorden.

Zodra de stagnatie vraag beantwoordt is, is de machine weer vrij om te werken, echter als deze stil blijft staan zal de tijd gewoon op deze stagnatie worden bijgeteld. Het kort weer in beweging komen van de machine gevolgd door een nieuwe stilstand zal automatisch op de eerdere stagnatiesoort worden bijgeteld.

Tijdens een stagnatie kan ook van soort gewisseld worden.

Mocht de stagnatie ontstaan, omdat er bijgesteld moet worden, dan bestaat ook de keus om in de vraagstelling daarvoor te kiezen.

Naast de tijd die een stagnatie duurt wordt ook de frequentie van de stagnatie bijgehouden.

Overzicht van stagnaties met de frequentie
Bijbehorende taartdiagram